JF-LOGO

Korak po korak do blještavog automobila

Korak po korak do blještavog automobila

Poliranje farova i elemenata vozila nije samo estetski postupak, već i važan korak u održavanju vašeg automobila. Bilo da se radi o farovima ili cijelom vozilu, proces poliranja uključuje nekoliko ključnih koraka koji osiguravaju obnovljen izgled, povećavaju sjaj i pružaju dugotrajnu zaštitu. U ovom članku, objasnit ćemo kako korak po korak doći do blještavog automobila, naglašavajući važnost pravilnog poliranja i zaštite.

Poliranje Farova

Brušenje površine

Proces poliranja farova započinje brušenjem površine. Ovo se radi postupno finijim abrazivnim materijalima, počevši od grubljeg P180 zrna do najfinijeg P7000 zrna. Svaki sloj brušenja uklanja fine ogrebotine i nedostatke sa prethodnog sloja. Evo detaljnog pregleda:

 1. Grubo brušenje (P180 – P400): Ovaj korak uklanja dublje ogrebotine i oštećenja. Grublji abrazivni materijali uklanjaju značajnija oštećenja na površini farova, čime se priprema teren za finije brušenje.
 2. Srednje brušenje (P600 – P2000): Uklanja manje ogrebotine i priprema površinu za završno poliranje. Ovaj korak je ključan za postizanje glatke površine koja će biti spremna za poliranje.
 3. Fino brušenje (P3000 – P7000): Uklanja preostale ogrebotine, ostavljajući površinu glatkom i spremnom za poliranje. Fino brušenje osigurava da nema vidljivih ogrebotina i da je površina savršeno glatka.

Troslojno Poliranje Pastom

Nakon brušenja, slijedi troslojno poliranje s tri različite vrste polirnih pasta:

 1. Gruba pasta: Koristi se za uklanjanje dubljih ogrebotina i oštećenja. Ova pasta je grublja i pomaže u uklanjanju vidljivih oštećenja koje je brusni papir ostavio.
 2. Srednja pasta: Uklanja manje ogrebotine i vrši finije poliranje. Srednja pasta priprema površinu za završno poliranje, dajući farovima već blistav sjaj.
 3. Fina pasta: Završno poliranje koje osigurava visok sjaj farova. Fina pasta daje završni sjaj i osigurava da farovi izgledaju kao novi.

 

Rezultat ovih postupaka su farovi koji ponovno sjaje kao prvog dana, povećavajući vidljivost i sigurnost tijekom vožnje.

Poliranje vozila

1. Priprema Površine

Prije poliranja cijelog vozila ili pojedinih elemenata, površina se temeljito pere i glinira kako bi se uklonile sve nečistoće. Ovaj korak je ključan za postizanje optimalnih rezultata poliranja. Temeljito pranje uklanja prljavštinu, blato i druge zagađivače, dok gliniranje uklanja nevidljive čestice koje su se ukorijenile u boju.

2. Jednoslojno ili Dvoslojno Poliranje

Poliranje vozila može biti jednoslojno ili dvoslojno, ovisno o stanju površine i željenom rezultatu:

 1. Jednoslojno poliranje: Uklanja manje ogrebotine i vraća sjaj. Ovo je idealno za vozila koja su dobro održavana i nemaju ozbiljnih oštećenja na površini.
 2. Dvoslojno poliranje: Dubinsko uklanjanje ogrebotina i oštećenja, te postizanje visokog sjaja. Ovaj postupak je savršen za vozila sa značajnijim oštećenjima ili za one koji žele postići maksimalan sjaj i dubinu boje.

3. Poliranje Određenih Elemenata

Ako nije potrebno polirati cijelo vozilo, moguće je polirati samo određene elemente. Postupak je sličan poliranju farova i osigurava da svi dijelovi vozila izgledaju jednako dobro. Ovaj pristup je ekonomičniji i može se koristiti za osvježavanje ključnih dijelova vozila poput branika, vrata ili krova.

Keramička zaštita

Nano premaz

Nakon poliranja, preporučuje se primjena keramičke zaštite. Keramički premaz stvara zaštitnu barijeru od UV zraka, kemikalija, prljavštine i ogrebotina. Ovaj premaz pruža nekoliko ključnih prednosti:

 1. Poboljšava sjaj i dubinu boje: Keramički premaz daje vozilu izuzetan sjaj, čineći boju dubljom i bogatijom.

 2. Olakšava održavanje: Voda i nečistoće lako klize s površine, čineći pranje jednostavnijim. Ovaj premaz stvara hidrofilni efekt, što znači da se prljavština i voda manje zadržavaju na vozilu.

 3. Dugotrajna zaštita: Keramički premaz može trajati nekoliko godina uz pravilnu njegu, pružajući trajnu zaštitu od elemenata i svakodnevnog habanja.

Zaključak

Poliranje farova i elemenata vozila je važan proces koji značajno poboljšava izgled i funkcionalnost vašeg automobila. Kroz pažljive korake brušenja, troslojnog poliranja i dodatne keramičke zaštite, vaše vozilo će ponovno sjati i biti zaštićeno od svakodnevnih oštećenja. 

Uložite u poliranje i zaštitu kako biste osigurali dugotrajnu ljepotu i vrijednost vašeg automobila.

Dodatni Savjeti za Održavanje

Kako bi rezultati poliranja trajali što duže, važno je pridržavati se nekoliko jednostavnih savjeta za održavanje:

 1. Redovito pranje: Koristite blage deterdžente i mekane krpe za pranje vozila. Izbjegavajte automatske praonice s grubim četkama koje mogu ogrebati površinu.
 2. Zaštita od elemenata: Parkirajte vozilo u garaži ili koristite zaštitne navlake kako biste ga zaštitili od sunca, kiše i drugih vremenskih uvjeta.
 3. Redovita primjena voska ili keramičkog premaza: Nakon poliranja, redovito nanosite vosak ili obnavljajte keramički premaz kako biste osigurali dugotrajnu zaštitu.

Budućnost Poliranja Vozila

Kako tehnologija napreduje, tako se razvijaju i materijali i tehnike za poliranje vozila. Novi tipovi polirnih pasta i abrazivnih materijala nude bolje performanse, uključujući veću otpornost na ogrebotine i bolju jasnoću. 

Očekuje se da će poliranje vozila postati još popularnije kako se svijest o njegovim prednostima širi među vlasnicima automobila.

Završna Riječ

Poliranje farova i elemenata vozila nije samo estetski dodatak vašem vozilu. To je praktično rješenje koje poboljšava udobnost, sigurnost i dugovječnost unutrašnjosti automobila. Uz stručnu ugradnju i pravilnu njegu, poliranje će trajati dugo, pružajući vam mnoge benefite tijekom godina korištenja vašeg vozila.

Ukoliko razmišljate o poliranju farova ili cijelog vozila, obratite se stručnjacima koji će osigurati da proces bude izveden profesionalno, pružajući vam maksimalne koristi i zadovoljavajući rezultat. Stručna ugradnja je ključna za osiguranje da poliranje bude pravilno obavljeno i da traju što duže.

Poliranje i keramička zaštita vašeg vozila su investicije koje donose brojne dugoročne koristi. Od zaštite zdravlja do poboljšanja estetike i povećanja vrijednosti vozila, prednosti ovog procesa su mnogostruke i značajne. Stoga, ukoliko razmišljate o poliranju i zaštiti vozila, učinite taj korak uz pomoć stručnjaka i uživajte u svim benefitima koje ova tehnologija pruža.

Korak po korak do blještavog automobilaKorak po korak do blještavog automobila

KONTAKTIRAJTE NAS

VAŠE ZADOVOLJSTVO NAŠ JE PRIORITET

Ukoliko želite da vaše vozilo bude tretirano na najbolji mogući način, ne ustručavajte se kontaktirati tvrtku Josipa Ferenčića.

DOGOVORITE TERMIN / ZATRAŽITE PONUDU