JF-LOGO

Kako izgleda proces kemijskog čišćenja automobila

Kako izgleda proces kemijskog čišćenja automobila

Kemijsko čišćenje automobila je proces dubinskog čišćenja koji koristi specijalizirane kemijske proizvode za uklanjanje prljavštine, mrlja, bakterija i neugodnih mirisa iz unutrašnjih dijelova vozila. Ovaj postupak obuhvaća sve dijelove unutrašnjosti, uključujući sjedala, tepihe, tapecirung, konzolu, vrata, ploču s instrumentima, te plastične i kožne površine. Glavni cilj kemijskog čišćenja unutrašnjosti automobila je vraćanje vozila u što čišće i zdravije stanje, eliminirajući bakterije i alergene te osiguravajući ugodan miris i izgled.

Koliko traje proces kemijskog čišćenja automobila?

Trajanje kemijskog čišćenja unutrašnjosti automobila može varirati ovisno o nekoliko faktora, uključujući veličinu vozila, stupanj zaprljanosti, vrstu materijala u unutrašnjosti, te opremu i stručnost osobe koja obavlja čišćenje. U prosjeku, kemijsko čišćenje unutrašnjosti automobila može trajati između 3 do 8 sati. Detaljnije objašnjenje trajanja ovisno o specifičnim faktorima nalazi se u nastavku.

Faktori koji utječu na trajanje kemijskog čišćenja automobila

 1. Veličina vozila:
  • Manja vozila, poput kompakata i limuzina, zahtijevaju manje vremena za kemijsko čišćenje u usporedbi s većim vozilima poput SUV-a, kombija ili kamioneta. Veća vozila imaju više površina za čišćenje, što produžava ukupno trajanje procesa.
 2. Stupanj zaprljanosti:
  • Vozila koja su često korištena za prijevoz djece, kućnih ljubimaca ili teretnih materijala obično imaju viši stupanj zaprljanosti. Takvi automobili mogu imati tvrdokorne mrlje, prljavštinu, ostatke hrane, dlake kućnih ljubimaca i neugodne mirise, što zahtijeva dodatno vrijeme za temeljito čišćenje.
 3. Vrsta materijala u unutrašnjosti:
  • Materijali kao što su koža, tkanina, plastika i vinil zahtijevaju različite pristupe i sredstva za čišćenje. Na primjer, kožna sjedala trebaju specifične proizvode za čišćenje i održavanje kako bi se spriječilo pucanje i isušivanje, dok tkanine mogu zahtijevati dubinsko usisavanje i tretmane za uklanjanje mrlja.
 4. Korištena oprema i sredstva:
  • Kvaliteta i vrsta korištene opreme, kao što su parni čistači, ekstraktori, usisavači visoke snage i specijalizirana kemijska sredstva, značajno utječu na efikasnost i trajanje procesa. Profesionalna oprema može ubrzati čišćenje i osigurati bolje rezultate u usporedbi s kućanskim aparatima.
 5. Stručnost osobe koja obavlja čišćenje:
  • Iskusni stručnjaci za kemijsko čišćenje automobila mogu brže i učinkovitije obaviti posao. Njihovo znanje o različitim tehnikama čišćenja i pravilnoj upotrebi sredstava može značajno skratiti vrijeme potrebno za postizanje željenih rezultata.

Tipični tijek kemijskog čišćenja automobila

 1. Pregled unutrašnjosti:
  • Prije početka čišćenja, stručnjak obavlja detaljan pregled unutrašnjosti kako bi procijenio stupanj zaprljanosti i identificirao specifična područja koja zahtijevaju posebnu pažnju.
 2. Uklanjanje smeća i priprema:
  • Prvo se uklanja sav smeće i osobni predmeti iz unutrašnjosti vozila. Prostirke se uklanjaju kako bi se omogućio lak pristup svim površinama.
 3. Usisavanje:
  • Temeljito usisavanje svih unutrašnjih površina, uključujući sjedala, tepihe, podove, prtljažnik i druge teško dostupne dijelove. Ovo uklanja labavu prljavštinu, prašinu i ostatke.
 4. Kemijsko čišćenje sjedala i tapecirunga:
  • Primjenjuju se specijalizirani kemijski proizvodi za dubinsko čišćenje sjedala, tepiha i tapecirunga. To može uključivati upotrebu pjenastih sredstava, parnih čistača ili ekstraktora za uklanjanje mrlja i prljavštine.
 5. Čišćenje plastičnih i kožnih površina:
  • Plastične i vinilne površine se čiste pomoću odgovarajućih sredstava koja uklanjaju prljavštinu, otiske prstiju i mrlje. Kožne površine se tretiraju posebnim sredstvima za čišćenje i kondicioniranje kako bi se očuvala njihova fleksibilnost i spriječilo pucanje.
 6. Čišćenje stakala:
  • Unutarnje površine stakala se čiste specijalnim sredstvima za staklo kako bi se uklonile mrlje, prašina i otisci prstiju, osiguravajući jasnu vidljivost.
 7. Uklanjanje neugodnih mirisa:
  • Upotreba proizvoda za neutralizaciju mirisa ili ozonskih generatora može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa uzrokovanih dimom, hranom, vlagom ili drugim izvorima.
 8. Završni pregled i dorade:
  • Nakon završetka čišćenja, stručnjak obavlja završni pregled kako bi se osiguralo da su svi dijelovi temeljito očišćeni. Ako je potrebno, rade se dodatne dorade kako bi se postigli najbolji mogući rezultati.

Zaključak

Proces kemijskog čišćenja unutrašnjosti automobila ključan je za održavanje estetskog izgleda i higijene vozila. Trajanje ovog postupka može varirati ovisno o veličini vozila, stupnju zaprljanosti, vrsti materijala, korištenoj opremi i sredstvima, te stručnosti osobe koja obavlja čišćenje. U prosjeku, kemijsko čišćenje unutrašnjosti automobila traje između 3 do 8 sati, s mogućnošću produljenja vremena kod vozila s višim stupnjem zaprljanosti ili većih dimenzija.

 

Bez obzira na trajanje, kemijsko čišćenje unutrašnjosti automobila pruža brojne benefite, uključujući uklanjanje tvrdokornih mrlja, poboljšanje higijene i kvalitete zraka unutar vozila, te produženje vijeka trajanja unutarnjih materijala. Redovito kemijsko čišćenje automobila može značajno doprinijeti očuvanju vrijednosti automobila i osigurati ugodnije iskustvo vožnje za vlasnika i putnike.

Kemijsko čišćenje automobila - BMW prije procesaKemijsko čišćenje automobila - BMW nakon procesa

KONTAKTIRAJTE NAS

VAŠE ZADOVOLJSTVO NAŠ JE PRIORITET

Ukoliko želite da vaše vozilo bude tretirano na najbolji mogući način, ne ustručavajte se kontaktirati tvrtku Josipa Ferenčića.

DOGOVORITE TERMIN / ZATRAŽITE PONUDU